Japonska ikona - polévka ramen | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Suroviny:
750 ml kuřecího vývaru
2 lžíce rostlinného oleje (nejlépe pozemnicový)
1 1/2 pórku, nakrájený
1 mrkev, nakrájená
2 cm oddenku zázvoru, oloupaného a nasekaného
2 stroužky česneku, rozmačkané
2 lžíce sójové omáčky
160 g kudrnatých nudlí "mie"
1 větší kuřecí prsíčko
6 plodnic hlívy ústřičné - Pleurotus ostreatus, vcelku
2 vajíčka, uvařená natvrdo
1 jarní cibulka, na plátky
sůl a pepř podle chuti.

Postup přípravy:
Příprava vývaru:
Postavíme hrnec na střední plamen hořáku, přidáme olej a vsypeme nakrájený pórek.
Jen krátce osmahneme, přidáme mrkev, rozdrcený česnek, zázvor a vše osmahneme za dobu asi 2 až 3 minuty.
Přilijeme kuřecí vývar, sójovou omáčku a ochutíme solí a pepřem.
Kapalinu uvedeme do varu a ponecháme ji vařit 15 až 20 minut.
Pak vývar scedíme do jiného hrnce, který pak postavíme na plamen a vývar uvedeme k varu.
Uvaření kuřecího masa a plodnic hlívy ústřičné:
Kuřecí prsíčky vcelku ponoříme s celými plodnicemi hlívy do vařícího vývaru, jehož teplotu udržujeme na mírném plameni těsně pod bodem varu po dobu přibližně 7 minut (viz poach, poaching)- kdybychom vařili kuřecí maso pří vyšší teplotě bylo by nakonec suché, ale tak při kontrolovaném ohřevu kapaliny zůstane nadále šťavnaté.
Pomocí děrované vařečky maso i houby vyjmeme a uložíme stranou.
Uvaření nudlí mie:
Nudle vložíme do teplého vývaru a zesílením plamene uvedeme do varu. Nudle vaříme jen asi 3 minuty.
Úprava kuřecího masa a vejce k podávání:
Uvařená kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké plátky; oloupaná vejce uvařená natvrdo rozpůlíme.
Podávání polévky:
Nudle vybereme a přendáme do misek na polévku (talíře) a naběračkou přelijeme vývarem.
Na jednu stranu vložíme houby s polovinou vejce natvrdo, na druhou stranu úhledně poskládáme plátky kuřecího masa.
Nakonec vše posypeme jarní cibulkou.
Pokud je nutné přilijeme ještě trochu vývaru a neseme rychle na stůl, kde se již všichni náramně těší na naši originální japonskou polévku "ramen".

 

 

nebo:

Pikantní japonská polévka ramen s pastou miso a vepřovým masem

Na polévku ramen:

  • pro 4 misky
  • 1/2 litru velmi kvalitního kuřecího vývaru
  • 100 g pasty miso
  • 2 hlavičky pak choi (nejlépe baby pak choi)
  • 150 g čerstvých bambusových výhonků
  • 4 lžíce sezamového oleje
  • 4 porce nudlí ramen
  • 3 lžíce sojové omáčký kikoman
  • 4 vejce velikosti M

Na vepřové mleté maso do polévky:

  • 1 středně velký pórek
  • 40 g pasty miso, nejlépe červené
  • 6 cherry rajčátek
  • 1/2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička, středně pálivá
  • 2 lžičky sušených chilli papriček
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • 1/2 polévekové lžíce opražených sezamových zrníček
  • 1/2 lžičky sečuánského pepře ( možno vynechat)
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 lžíce oleje na smažení
  • 50 g másla

Nejdříve si připravíme kuřecí vývar, pokud nekoupíte již hotový, ten jen zahřejeme.

Dále si připravíme mleté maso. Začneme surovinami a kořením, které v mixéru rozmixujeme v hrubší pastu. Nejdříve vezmeme pórek, rozkrojíme ho podélně napůl a důkladně omyjeme. Oddělíme si bílou část, asi 12 cm, a dáme stranou. Použijeme ji později na závěrečné servírování do hotové polévky. Z ostatní části pórku oddělíme tvrdé zelené listy a jinak vše ostatní nakrájíme na menší kousky a dáme do mixéru. Přidáme pastu miso, rajčata, česnek, červenou chilli papričku, sušené chilli papričky, zázvor, sezamová zrníčka, pepř a sečuánský pepř a vše rozmixujeme v pastu. Pastu vyndáme z mixéru a smícháme ji v míse s mletým vepřovým masem.

Nyní si pořádně rozpálíme pánev wok a teprve poté přidáme olej a směs vepřového masa s pastou a za stálého míchání smažíme až do doby, než maso bude tmavě hnědé a řádně propečené, což trvá asi 10 minut. Odstraníme z ohně a vmícháme kousek másla a necháme chvíli stát a udržujeme teplé.

Do většího hrnce vlijeme kuřecí vývar a zahřejeme ho k bodu varu. Do vařícího vývaru vmícháme pastu miso, a mícháme, dokud se nerozpustí.

Mezitím si připravíme podle návodu nudle udon, slijeme je do sítka. Také si uvaříme 6 minut na hniličku vajíčka, ihned je zchladíme, oloupeme, rozkrojíme na půl a později je přidáme do hotové polévky.

Silný vývar, nudle a maso to je polévka ramen
 

Do hrnce dáme vařit vodu a jakmile začne vřít ponoříme do ní jen asi na 1 minutu pak choi, vyndáme ho děrovanou sběračku zchladíme ponořením do studené vody s ledem, vroucí vodu v hrnci vodu zachováme a vhodíme do ní jen asi na 20 sekund bambusové výhonky, pokud je nechce podávat do polévky čerstvé. Bílé části pórku nakrájíme šikmo na tenké nudličky.

Nakonec vývar ochutíme sojovou omáčkou a 4 lžícemi sezamového oleje, zamícháme do ní polovinu pikantní směsi vepřového masa a servírujeme polévku ramen. Do větší misky dáme nejdříve nudle, nalijeme horký vývar. Na závěr přidáme ještě jednou 2 lžíce pikantní směsi masa, rozkrojená vajíčka, pak choi, bambusové výhonky a na jemné nudličky nakrájený pórek.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/japonska-kulturni-ikona-polevka-ramen-tentokrat-s-miso-a-veprovym-masem-14g-/dobra-chut.aspx?c=A170929_163556_dobra-chut_ape