Co budete potřebovat:
 
  • 900 g libového hovězího masa na dušení
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka cayenského pepře
  • 2 velké cibule, nahrubo nasekané
  • 1 velký stroužek česneku, drcený
  • 2 lžíce rajčatového protlaku, nebo 4 lžíce rajčatové šťávy
  • 320 ml pivo Guinness
  • 2 šálky mrkve, nakrájené na kousky
  • snítka tymiánu
  • Jak na to:
     
    Nejdříve omyjte, osušte a očistěte maso, aby na něm nezůstal žádný tuk ani chrupavky. Maso nakrájejte na kostky 5 centimetrů a vložte je do mísy s 1 polévkovou lžící oleje. Smíchejte mouku se solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou cayenne. Maso důkladně promíchejte v moučné směsi.
     
    opečené maso
     
    Ve větší pánvi rozehřejte olej a ve vysoké teplotě postupně opečte maso ze všech stran. Maso musí získat hnědou barvu. Opečené maso vkládejte do kastrolu, ve kterém jej později budete dusit. Na pánev přidejte cibuli, rozmačkaný česnek a rajčatový protlak. Chvíli poduste, přikryjte a vařte na mírném ohni asi 5 minut.
     
    ...přilejte pivo
     
    Nalejte část piva Guinness do pánve. Přiveďte k varu a míchejte, aby se v pánvi rozpustila zkaramelizovaná masová šťáva. Šťávu nalijte na maso, přilejte zbývající Guinness, přidejte mrkev a tymián. Zamíchejte a osolte. Přikryjte a duste velmi pomalu 2 - 3 hodiny, nebo dokud maso nezměkne. Guláš můžete také péct přikrytý v troubě při nízké teplotě 150°C. Hotový guláš ochutnejte a eventuálně dochuťte solí. Na závěr posypte jemně nasekanou petrželkou.
     
    Recept je chutný a pokud vám v lednici vydrží den nebo dva - bude ještě chutnější.
     
    Dobrou chuť!
     
    Dobrou chuť!