Recept na bolognese (4-5 porcí)

Tuk: 1 lžíce rostlinného oleje (třeba dobrý olivový), 3 lžíce másla
Zelenina: půl hrníčku najemno nakrájené cibulky, 2/3 hrníčku zahradního celeru, 2/3 hrníčku mrkve
Maso: 350 g mletého hovězího
Mléko: 1 hrneček plnotučného mléka
Koření: 1 celý muškátový oříšek, pepř a sůl, případně badyán
Rajčata: 1 a půl šálku konzervovaných rajčat
Víno: 1 hrneček suchého bílého

Těstoviny: ideálně čerstvé tagliatelle
Sýr na posypání: parmezán

Postup

Cibulku necháte sesklovatět na másle a oleji. Přidáte mrkev a celer, 2 minuty smažíme. Přidáte maso a mícháte na středním plameni až zhnědne. Opepřete a osolte. Směs zalejte mlékem, mléko nechte úplně vyvařit, přidejte i část mušk. oříšku. Po vyvaření přidejte víno, které také nechejte vyvařit. Jakmile už necítíte z hrnce alkohol, můžete přidat rajčata. Pořádně zamíchejte a vařte 3 hodiny na velmi mírném plameni bez pokličky, omáčka má jen jemně pobublávat. Hlídejte, občas zamíchejte a dolejte vodu podle potřeby. Na konci dodejte zbytek mušk. oříšku a případně dosolte, dopepřete. Uvařte těstoviny, zamíchejte do nich omáčku společně se lžičkou másla a posypte pořádnou dávkou kvalitního parmezánu. Přidejte skleničku vína a užívejte si!