HALCYON KLUB Hodonín, p.s.

: 05977541
č.u.:2101209224/2010
číslo klubu je: C/ 265
Pančava 689/52 , 69501 Hodonín
ID schránky:a4865ws
předseda :Aleš Kubis
dodací adresa:Jiří Humpolík

Sadová 3359/8, 69501 Hodonín

ID SCHRÁNKY:4s8b5rn 

Zanoření Vánočního stromku potápěči a zimními plavci 8.12.2018

AKCE UZAVŘENA počet lidí je již obsazen, snad příště

hovězí

Co budete potřebovat:
 
  • 900 g libového hovězího masa na dušení
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka cayenského pepře
  • 2 velké cibule, nahrubo nasekané
  • 1 velký stroužek česneku, drcený
  • 2 lžíce rajčatového protlaku, nebo 4 lžíce rajčatové šťávy
  • 320 ml pivo Guinness
  • 2 šálky mrkve, nakrájené na kousky
  • snítka tymiánu
  • Jak na to:
     
    Nejdříve omyjte, osušte a očistěte maso, aby na něm nezůstal žádný tuk ani chrupavky. Maso nakrájejte na kostky 5 centimetrů a vložte je do mísy s 1 polévkovou lžící oleje. Smíchejte mouku se solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou cayenne. Maso důkladně promíchejte v moučné směsi.
     
    opečené maso
     
    Ve větší pánvi rozehřejte olej a ve vysoké teplotě postupně opečte maso ze všech stran. Maso musí získat hnědou barvu. Opečené maso vkládejte do kastrolu, ve kterém jej později budete dusit. Na pánev přidejte cibuli, rozmačkaný česnek a rajčatový protlak. Chvíli poduste, přikryjte a vařte na mírném ohni asi 5 minut.
     
    ...přilejte pivo
     
    Nalejte část piva Guinness do pánve. Přiveďte k varu a míchejte, aby se v pánvi rozpustila zkaramelizovaná masová šťáva. Šťávu nalijte na maso, přilejte zbývající Guinness, přidejte mrkev a tymián. Zamíchejte a osolte. Přikryjte a duste velmi pomalu 2 - 3 hodiny, nebo dokud maso nezměkne. Guláš můžete také péct přikrytý v troubě při nízké teplotě 150°C. Hotový guláš ochutnejte a eventuálně dochuťte solí. Na závěr posypte jemně nasekanou petrželkou.
     
    Recept je chutný a pokud vám v lednici vydrží den nebo dva - bude ještě chutnější.
     
    Dobrou chuť!
     
    Dobrou chuť!

Recept na bolognese (4-5 porcí)

Tuk: 1 lžíce rostlinného oleje (třeba dobrý olivový), 3 lžíce másla
Zelenina: půl hrníčku najemno nakrájené cibulky, 2/3 hrníčku zahradního celeru, 2/3 hrníčku mrkve
Maso: 350 g mletého hovězího
Mléko: 1 hrneček plnotučného mléka
Koření: 1 celý muškátový oříšek, pepř a sůl, případně badyán
Rajčata: 1 a půl šálku konzervovaných rajčat
Víno: 1 hrneček suchého bílého

Těstoviny: ideálně čerstvé tagliatelle
Sýr na posypání: parmezán

Postup

Cibulku necháte sesklovatět na másle a oleji. Přidáte mrkev a celer, 2 minuty smažíme. Přidáte maso a mícháte na středním plameni až zhnědne. Opepřete a osolte. Směs zalejte mlékem, mléko nechte úplně vyvařit, přidejte i část mušk. oříšku. Po vyvaření přidejte víno, které také nechejte vyvařit. Jakmile už necítíte z hrnce alkohol, můžete přidat rajčata. Pořádně zamíchejte a vařte 3 hodiny na velmi mírném plameni bez pokličky, omáčka má jen jemně pobublávat. Hlídejte, občas zamíchejte a dolejte vodu podle potřeby. Na konci dodejte zbytek mušk. oříšku a případně dosolte, dopepřete. Uvařte těstoviny, zamíchejte do nich omáčku společně se lžičkou másla a posypte pořádnou dávkou kvalitního parmezánu. Přidejte skleničku vína a užívejte si!

Slaboučké čtvercové plátky těsta na závitky dnes bez problémů koupíte, takže ušetříte čas. Jediné, co potřebují za péči, je nenechat je zaschnout a popraskat, proto je mějte sice při ruce, ale přikryté vlhkou utěrkou.

Příprava náplně je snadná.

Nahřejte si , na dně nechte rozehřát slunečnicový nebo řepkový olej, přidejte podrcený a na kousky nasekaný česnek, který nechte zavonět, přidejte mleté maso a za občasného míchání restujte.



Na podrcený, nadrobno nasekaný česnek na rozpáleném oleji přidejte mleté maso.Na nudličky pokrájejte cibuli a i mrkev a přihoďte je k restovanému mletému...

Masovou náplň naneste lžící na vyztuženou část těsta.Těsto kolem zavinutého masového obsahu pěkně



S citem dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem, přidejte kousek nadrobno nasekaného zázvoru, na nudličky pokrájenou cibuli a mrkev, promíchejte a přidejte ještě na jemné nudličky pokrájené bílé zelí.

Zeleninu neduste, jen ji chvíli restujte s masem, aby zůstala křupavá. Přidat můžete i nasekanou chilli papričku, trochu sojové omáčky, ochutnáte, a pokud je to to pravé, můžete hotovou masovou náplň stáhnout stranou ze sporáku.

Do každého závitku můžete stejně jako šéf zabalit k masovo-zeleninové náplni i vyloupanou krevetu. Hotové závitky z každé strany krátce orestujte na woku s dostatečným množstvím rostlinného oleje, nechte okapat a můžete servírovat.

Omáčku, do které se závitky namáčejí, si připravte z trochy sojové omáčky rozehřáté v kastrůlku, přidejte do ní nasekané chilli a trochu citronové a limetové šťávy, nechte chviličku povařit a nalijte do misky. Ideálně do misky dost široké na to, abyste v ní mohli závitky pohodlně namáčet.

Suroviny :

Suroviny počítám přibližně na 7l studené vody (ve výsledku vám zbude cca 5 litrů skvělého vývaru). Koření se různí, dle chutí a jednotlivých receptur. Já používám následující:

Koření: 1 - 2 celé sušené kardamony (viet. thảo quả), 5 - 7 celých sušených hvězdiček badyánu, 12 - 20cm kousek celé sušené skořice, 10 – 15 ks hřebíčků, + (někdo ještě dává fenykl a případně anýz), hnědý cukr ve větších krystalech, sůl, rybí omáčka

Nudle

Nudle kupte vietnamské - ploché rýžové nudle

Maso a kosti

Maso na phơ bò tái, 400g svíčkové (případně falešné svíčkové), maso a kosti na vývar - alespoň 500g hovězího zadního masa (potom, co se uvaří ho vyndejte a zpracujte dle libosti), 3 – 4 kg hovězích morkových kostí, + můžete přidat 500g ocasních hovězích kostí s masem

Zelenina

3 – 4 celé cibule, 250g celého čerstvého zázvoru, několik jarních cibulek

Bylinky

Bylinky se do pho dávají především v její severní variantě (a v Čechách se na nich bohužel šetří). Na tržnicích je ale seženete, takže se o ně doma nemusíte ochudit.

Perilla, vietnamská bazalka, hořká bylinka,o máčka (eryngium foetidum) – dlouhé, zelené ploché listy, uvedené bylinky běžně seženete na vietnamských tržnicích a pho dodají ten správný šmak a léčebný účinek. Všechny se užívají v tradiční vietnamské medicíně.

Příprava surovin

Hovězí kosti zbavíme kartáčkem nečistot a vložíme do velkého hrnce s osolenou vodou s vymačkaným citronem.Necháme přejít varem a vodu slijeme, hrnec znovu vyčistíme a převařené kosti vrátíme zpět. Cibuli na půlky a oloupaný zázvor pokrájený na menší kostičky necháme v troubě dozlatova zapéct. Cibuli a zázvor vložíme ke kostem do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme hovězí maso a přivedeme vodu k varu.

Do hrnce také vložíme všechno koření (nejlépe do pláténka).



Až se voda začne vařit, tak stáhneme plamen a necháváme nezakrytý vývar pouze probublávat min. 3 – 4 hodiny. Vodu do vývaru nedoléváme. Po 2 hodinách by mělo být maso hotové, tudíž ho vytáhneme a zpracujeme dle libosti. Lze ho použít na budoucí pho. Vývar slijeme, počkáme až trochu zchladne a ochutíme. Nejlepší je použít hnědý třtinový cukr ve větších krystalech, rybí omáčku a sůl.

Co by mělo být na stole

Pho se servíruje do větších kulatých misek, které stejně jako suroviny seženete na vietnamských tržnicích. Ve Vietnamu se jí hůlkami a lžící. Hůlky se obvykle drží v pravé ruce, lžíce v levé. Srkání je rozhodně povoleno, stejně tak jako dopíjení vývaru z misky. Prostě si jídlo užijte!

Na stole rozhodně nesmí chybět tato dochucovadla: pálivá chilli omáčka, naložený česnek, rybí omáčka, sůl a pepř, čerstvá chilli paprička pokrájená na malé kousky, čerstvá limetka či citron (pokrájená, připravená na vymačkání do vývaru), a dle preferencí bylinky (zejména jihovietnamská pho).

Postup servírování

Ponořte nudle do horké vody na 2 minuty a nechte je změknout. Vytáhněte je a pořádně prolijte studenou vodou, aby se nelepili. Těsně před servírováním doporučuji nudle opět vložit do horké vody a poté do misky. Na nudle poklademe jarní cibulku, pokrájenou syrovou svíčkovou na co nejtenčí plátky (pokud děláme phở bò tái). Nudle a maso zalijeme horkým vývarem a na stole si dle chuti do misky přidáme bylinky, citron a případně další dochucovadla.

Velmi úspěšná kniha pro potápěče od Špalka je konečně zde

Stručný obsah: Kniha bude prezentována dne 8.12.2018 na Senci při akci " Zanoření Vánočního stromku" a její objednávka je i součástí přihlášky na tuto akci

Základní tlakové lahve
Monolahev
Dvojče
Izolovaný můstek
Skruže
Láhve nekompatibilní s konfigurací DIR

Kontrolní přístroje
Manometr
Bottom-timer
Kompas


Karabiny

Osvětlení
Hlavní světlo
Záložní světla
Masky a jejich pásek
Šnorchl
Ploutve
Signalizační bójka a zvedací vak
Cívky
Naviják
Šňůra pro navijáky a cívky
Šipky a jejich umístění
Wetnotes
Stage lahve
Leash
Argonová láhev a automatika
Úvod do systému DIR potápění
Obrazový souhrn umístění rekreační výstroje
Co na sebe
Mokrý a polosuchý oblek
Suchý oblek
Podoblek
Vhodná velikost suchého obleku a podobleku
Ochrana hlavy
Ochrana rukou
Vyhřívací systém
Psí dečky
Uroventil pro muže i ženy
Kompenzátor vztlaku - křídlo
Backplate s postrojem
Nože a nůžky
První stupně regulátorů
Hadice
Dlouhá hadice a primární regulátor
Druhé stupně
Záložní regulátor
Hadice k dofukování křídla
Hadice k dofukování suchého obleku
Skútr
Pití a strava pod hladinou
Zátěžový systém
Správné množství zátěže
Správné rozmístění zátěže
Přílohy a tipy:
Provlečení postroje backplatem
Nastavení backplatu s postrojem na tělo
Jak si udělat postroj postupové a dekompresní láhve
Výroba leashe
Složení zvedacího vaku do kapsy backplatu

Vázání uzlu k upevnění psích karabin
Vázání uzlu k upevnění tažné šňůry skútru
Instalace p-ventilu
Instalace suchých rukavic Check-Up
Odlévání zátěže z olova
Montáž a demontáž dvojčete
Seznam nářadí do terénu
Nejčastěji používané typy baterií a jejich základní vlastnosti
Klady a zápory hlavních typů výbojek
 
    Standardizované plyny GUE, UTD a ISE
Tlakoměr v hlavě
Kalkulace vztlakových vlastností (stage) láhve
Uzavřený okruh podle DIR?
Česko-anglicko-německý slovník výstroje
Použitá a doporučená literatura
 

sponzoři na rok 2018-2019

 

Musíte vidět

 
Go to top